Arama Yap

  İslam İmam Nikâhını Mı Yoksa Resmi Nikâhı Mı Önerir?

İslam’da dini nikâh olan imam nikâhı yoktur. Kur’an’a göre resmi nikâh kıyılmalıdır. Muhammed peygamber döneminde de durum buydu. Yapılan tüm evlilikler o dönemin örf ve âdetine göre yapılıyor ve bunun sonucunda yapılan tek bir nikâh vardı. Bu da resmi nikâh olarak toplumda meşru yerini alıyordu. Muhammed peygamber kendi döneminde kıydığı bir nikâh varsa bunu devlet başkanı statüsü ile kılıyordu. Kaldı ki o dönem onun bu tür bir işlem yaptığını sanmıyorum. Nikâh ciddi bir işlemdir. Bunun için devlet erki ile desteklenmesi gerekir.

Ha şu denebilir. Biz devletin resmi nikâhını imamlar kıysın istiyoruz denebilir. Ancak bu dini bir işlem değildir. Olmayacaktır. Çünkü peygamberimiz Muhammed peygamber döneminde imamlık diye bir müessese bile yoktu ki kaldı ki nikâh kıysınlar. Dini nikâh dediğimiz ve İslam dininde yeri olmayan bu uygulamanın dinimize ne zaman ve nasıl sokulduğuna dair bir araştırmam yok. Ama Kur’an zaten evliliğin resmi organlarca yapılan bir işlem olduğuna dair net bir tutumu vardır. Bu tutumu mehir ve boşanma ayetlerinden, bunların şahitler huzurunda yapılmasının gerekliğinden, boşanma gerçekleştikten sonra kadınların bekleme sürelerinden vb. birçok ayetten çıkarabiliyoruz.

Peki, Kur’an’a göre yani İslam dinine göre evlilik olayı nasıl yapılır, ne yapıldığında nikah gerçekleşmiş olur? Kur’an bu konuya karışmaz. Bu şu demek: kişinin yaşadığı çağda ve yaşadığı ülkedeki örf ve adetlerinin resmi organlarca nasıl uygulanıyorsa öyle kılınmasında sakınca görmüyor demek. Evliliğin nasıl meşru olacağını Allah insanlara bırakmıştır. Sonuçta evlilik aslında topluma iki kişinin artık birlikte olduklarını duyurmalarından başka bir şey değildir.


yukarı çık butonu