Arama Yap

  İslam Dininde Gerçekte Kaç Tane Emir Ve Yasak Vardır?

Uzun zamandır dinimize odaklanıp yazı yazamıyordum. Ama benim de ihtiyacım olduğundan Kur’an’daki emir ve yasakları bir liste halinde yazmam gerektiğini düşündüm. Her nasılsa peygamberimizden sonra 100 küsür olan emir ve yasaklar zamanla 2 milyona yakın bir sayıya çıkarılmıştır. Bu yazının ana amacı 2 milyon emir ve yasağın Allah’a ait olmadığını, insanların uydurduğunu anlamanızdır. Şu ana prensibi asla unutmamalıyız: Hiç kimse Kur’an’da yazmayan bir dini hüküm dine ekleyemez. Bu şirk olur. Hatta yeni ve yozlaşmış bir din olur ki günümüzdeki İslam denilen dinin, Muhammed peygamber dönemindeki din ile aynı olmadığını söylemeye gerek yok.

1. Kur’an’ın en kabul edilemez bulduğu şirktir. İnsan yalnızca rab olarak Allah’ı kabul edecek ve yalnız ondan yardım isteyecek. Yani başka bir tanrıya yakarmayacak. (Fatiha 5, İsra 39)

2. Müslüman gayba inanmalı, salatı ikame etmeli, verilen rızıktan infak etmeli, ahirete inanmalı, peygambere indirilene ve ondan önceki peygamberlere indirilenlere inanmalı (Bakara 3, Bakara 4)

3. Allah’a inanmadığı halde inanıyormuş gibi yapmak cezalandırılacaktır. Münafıklık yasaklanmıştır (Bakara 8, Bakara 9, Bakara 10)

4. Küfre saplanıp kalan ve ayetleri yalanlayanlar cehenneme gidecektir (Bakara 39)

5. Ayetleri az bir değer karşılığı satmak yasak. (Bakara 41) Burada kast edilen insanlara sahte bir din pazarlamak olabileceği gibi ayetlere farklı manalar vererek asıl mesajından bilinçli olarak insanları uzaklaştırmak da olabilir. Elbette bunlar dışında birçok yorum yapılabilir

6. Hakkı gizlemek yasak (Bakara 42)

7. Zekât verilmeli (Bakara 43)

8. İnsanın kendi eliyle bir şeyler yazıp bu Allah’tandır demesi ve bundan kazanç sağlaması yasaktır. (Bakara 79) Burada geçmişte görülen birçok farklı incil buna örnek olabilir. Ancak İslam dünyasındaki hadisler, fıkıh kitapları vs. gibi kaynakları da kast ettiği açıktır. Çünkü Allah’ın emretmediği şeyleri insanlar kendi eliyle yazıp bu dinin bir parçasıdır dediler.

9. Kötülük yapıp bu kötülüğü yaşam tarzı haline getiren cehenneme gider (Bakara 81)

10. Ana babaya, yakınlara, kimsesizlere, yoksullara iyilik yapılmalı, insanlara güzel söz söylenmeli (Bakara 83)

11. Vahyin bir kısmına inanıp bir kısmını inkâr eden cehenneme gider (Bakara 85, 86)

12. Allah'ın mescitlerinde, O'nun adının anılmasını engelleyen ve onların harap olmasına çalışan kimseler azaba uğrayacak (Bakara 114)

13. Kafir olup da Kafir olarak ölen kimseler azaba uğrayacak (Bakara 161,162) veya iman ettikten sonra kafir olan affedilmeyecek (Ali İmran 90)

14. Gıda olarak sadece ölü hayvan eti, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesilen hayvanlar haram kılındı. Ancak mecbur kalan bir kimsenin, haddi aşmamak ve istismar etmemek koşuluyla, bunları yemesinde bir günah yoktur (Bakara 172, Bakara 173, Enam 121, Nahl 115)

15. Meleklere ve peygamberlere inanılmalı, söz verildiğinde tutulmalı, zorluk ve darlığa karşı göğüs gerilmeli (Bakara 177)

16. Öldürmelerde kısas uygulanabilir. Ancak ölenin velisi affederse örfe uygun bir diyet verilmeli (Bakara 178)

17. Kişi ölüme yaklaşınca malını vasiyet etmeli ve bir belirlilik oluşturmalıdır (Bakara 180)

18. Siyam yani oruç tutulmalı (Bakara 183)

19. Kimsenin malı haksız bir şekilde yenilmemeli. Ayrıca haksızca birinin malını yemek için hukuksal hilelere başvurmak yasak (Bakara 188)

20. Bir topluluğa karşı savaş açanlarla o topluluk da Allah yolunda savaşabilir, fakat saldırganlık yapmadan. Saldırgan bir tutum içinde olmak yasak (Bakara 190)

21. Hac ve umre tam yapılmalı (Bakara 196)

22. Haram aylarda savaşmak yasak. Ayrıca dinden dönüp kafir olarak ölen cehennemlik olur (Bakara 217)

23. Hamr - sarhoşluk veren maddeler- ve şans oyunları yasak (Bakara 219)

24. Yetimlere yardım edilmeli, hayatı paylaşmalı (Bakara 220)

25. Müşrik kadın ile evlenmek yasak. İman etmesi beklenmeli (Bakara 221)

26. Adet döneminde kadın ilişkiye zorlanamaz. Dönem bitene kadar erkek beklemeli (Bakara 222) Bu ayette mutlak bir uzaklaşma emirden ziyade kadın istemiyorsa girilmemeli şeklinde anlıyorum. Kadınları o dönemde erkekler bu konuda rahatsız etmesin şeklinde anlıyorum. Ama talep eden kadınsa cinsel ilişki yaşanabilir diye anlıyorum. Ama öyle anlamayanlar kesinlikle yapılamaz diye anlayanlar da var. Ben yanılıyor da olabilirim. Bunu size bırakıyorum. Ayet şu şekilde

Sana "adet görme durumundan" soruyorlar. De ki: "O bir rahatsızlıktır." Kadınlar adet hali durumundayken onlardan uzak durun. Adet görme bitinceye kadar onlara yaklaşmayın. Adet hali bitince, onlara Allah'ın buyruğuna uygun şekilde yaklaşın. Kuşkusuz, Allah, tevbe edenleri sever. Ve temizlenenleri de sever. (Bakara 222)

27. Edilen yeminlere dikkat edilmeli (Bakara 224 ve 225, Maide 89, Nahl 91) yemin kandırma aracına dönüşmemeli (Nahl 94)

28. Erkek kadını boşarsa, kadın başka biriyle gerçek bir evlilik yapıp doğal bir boşanma yaşarsa ancak eski eşine geri dönebilir. Aksi halde helal olmaz (Bakara 230)

29. Ölenlerin geride bıraktıkları eşleri, kendi kendilerine dört ay on gün beklerler (Bakara 234)

30. Ölüp de geride eşler bırakacak olan erkekler; eşlerinin evlerinden çıkarılmaksızın bir yıla kadar geçimlerinin teminini vasiyet etmeli (Bakara 240)

31. Güzel sözlü ve bağışlayıcı olunmalı (Bakara 263)

32. Sadaka başa kakılmamalı (Bakara 264)

33. Bir insan kendisine uygun görmediği şeyleri infak etmemeli. Örneğin en sevmediğiniz belki eski olan gömleğinizi infak etmeniz gibi (Bakara 267)

34. Cimri biri olunmamalı (Bakara 268)

35. Sadakaları gizliden vermek daha hayırlı olur (Bakara 271)

36. Riba yemek haramdır (Bakara 275, Ali İmran 130) Tabi buradaki ribayı faiz olarak anlayanlar olduğu gibi ribayı emeksiz ve haksız kazanç çeşitleri olarak anlayanlar var. Burada kararı size bırakıyorum. Ben ribanın günümüzdeki faiz sistemi olduğunu düşünmüyorum. Riba daha üst bir kavramdır. Ama yüksek faiz oranlarıyla tefeci mantığıyla hareket etmeyi riba olarak görüyorum. Ama faiz sisteminin bütününü riba olarak görmüyorum. Girişimci insanların iş kurabilmesi için borç paraya ihtiyacı vardır. Bu borç para ancak faizle mümkün olabilir. Banka faizsiz borç para verirse bir iş adamına geri aldığındaki para değeri verdiği para değeri ile aynı olmayacak banka zarar etmiş olacaktır. Çünkü enflasyon denen bir olgu vardır. İş adamı kazançlı çıkarken banka zararına para vermiş olacaktır.

37. Eğer borçlu dardaysa ona ödemede kolaylık sağlanmalı, eğer alacağınızı bağışlarsanız, bu daha hayırlı olur (Bakara 280)

38. Vadeli bir borçlanmaya gidildiğinde bu belgelenmeli (Bakara 282)

39. Nebileri öldürenler ile hakkaniyetli olunmasını isteyen insanları öldürenleri azap beklemektedir (Ali İmran 21)

40. Müminler kafirleri evliya (dost) edinmemeli (Ali İmran 28)

41. İnsan bilmediği şeylerde tartışmamalı (Ali İmran 66)

42. Hayra çağıran, meşru ve iyi olanı öneren, kötü ve yanlış olandan da sakındıran, bir ümmet olunmalı! (Ali İmran 104)

43. İnsan öfkesini yenmeli, kontrol etmelidir (Ali İmran 134)

44. Yetimlerin malını yemek, onların malını kendi malıyla karıştırmak veya kendi kötü malıyla yetimin iyi malını değiştirmek yasaktır (Nisa 2) Yetimler evlenme çağına kadar gözetilmeli ve malları korunup zamanı gelince kendilerine geri verilmeli (Nisa 6, İsra 34)

45. Kadınlara evlilik için mehir verin (Nisa 4)

46. Mal idaresi aklı ermezlere bırakılmamalı. Çocuk erişkin oluncaya kadar malları muhafaza edilmeli ve sonra kendisine teslim edilmeli (Nisa 5)

47. Kadınlara istemedikleri halde mirasçı olmak helal değildir. Kadınlarla iyi geçinin (Nisa 19)

48. Babalarınızın daha önce evlenmiş oldukları kadınlarla evlenmeyin (Nisa 22)

49. Yasak olan evlilikler:

“Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşlerinizin kızları, kız kardeşlerinizin kızları, sizi emziren sütanneleriniz, süt kız kardeşleriniz, hanımlarınızın anneleri, kendileriyle ilişkiye girdiğiniz hanımlarınızın himayeniz altında bulunan kızları, öz oğullarınızın hanımları ve aynı anda iki kız kardeşi birlikte almanız size haram kılındı. Evlenip de ilişkide bulunmadığınız hanımlarınızın kızlarını almanızda bir sakınca yoktur. Geçmişte olan geçmişte kalmıştır. Kuşkusuz, Allah, Çok Bağışlayıcı'dır, Rahmeti Kesintisiz'dir.” (Nisa 23)

50. İnsanlar birbirinin mallarını haksız yere yememeli (Nisa 29)

51. Cünüp veya sarhoşken salata yaklaşmayın (Nisa 43)

52. Emanetleri (yetki, görev, sorumluluk vs.) ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi buyurur (Nisa 58)

53. Selam verildiğinde daha iyisi veya aynısıyla karşılık verilmeli (Nisa 86)

54. Bir mümin başka bir mümini hataen olmadığı sürece öldüremez. Aksi cehennemlik olmaktır (Nisa 92 ve Nisa 93) Kim cinayet suçu işlememiş veya yeryüzünde fesat çıkarmamış bir kişiyi öldürürse bütün insanlığı öldürmüş gibi olur (Maide 32, İsra 33, Furkan 68)

55. Savaş döneminde barış teklifi gelirse kabul edilmeli (Nisa 94)

56. Günah suçsuz birinin üzerine atılamaz (Nisa 112)

57. En yakının bile olsa dürüst şahitlik yapılmalı (Nisa 135, Maide 8)

58. Ayetlere küfredildiği veya alaya alındığı duyulunca konu değişinceye kadar oradan ayrılmalı (Nisa 140, Enam 68)

59. Allah, kendisine haksızlık yapılan kişinin dışında, kötü sözün açıkça dillendirilmesini sevmez (Nisa 148) Yani küfürlü konuşmak bir maharet değildir ve uzak durulmalıdır

60. Atılan zarla geleceğe ilişkin kehanette bulunmak haram kılınmıştır (Maide 3) Burada gelecek tüccarlığı yapıp insanları dolandırmak yasaklanmıştır. Buna kahve falı dâhil edebiliriz. Aynı mantıkla çalışır

61. Salat için abdest şartı (Maide 6)

62. Meryem oğlu Mesih'e, "O Allah'tır." diyenler Kâfir oldular (Maide 72) Herhangi birine Allahlık yakıştırmak yasaklanmıştır (Maide 73)

63. Hamr (Aklı örten, sarhoşluk veren her türden içki ve uyuşturucu), kumar, dikili taşlar ve şans okları yasaklanmıştır (Maide 90)

64. İhramlıyken av hayvanı öldürmek yasak (Maide 95)

65. Vasiyet sırasında şahitler bulundurulmalı (Maide 106)

66. Başka insanların inançlarına hakaret edilmemeli ki onlar da Allah’a hakaret ederler. Başka inançlara karşı terbiyeli olunmalı (Enam 108)

67. Allah’ın belirlemediği haramlar uyduranlar cezalandırılacaktır (Enam 139)

68. İsraf edilmemeli (Enam 141)

69. Her mescitte yüzler Allah’a doğrultulmalı ve dini yalnızca O'na has kılarak dua etmek gerekir (Araf 29)

70.Cahillerden yüz çevrilmeli (Araf 199)

71. (İnsanları) Allah yolundan çevirmek için servetlerini ortaya koyanlar cehenneme gidecek (Enfal 36)

72. Savaş ganimetlerinin beşte biri kamu malıdır. Muhtaç sahiplerine harcanır (Enfal 41)

73. Müşriklerden biri sığınma hakkı isterse ona sığınak olunmalı (Tevbe 6)

74. Dünya hayatından hoşnut olup ayetleri görmezden gelenler cehenneme gidecektir (Yunus 7 ve 8)

75. İnsan aklını kullanmaya mecburdur (Yunus 100)

76. Ölçü ve tartı hakkaniyetle yapılmalı. Kimsenin malı eksik verilmemeli (Hud 85, mutaffifin 1)

77. Hayatta büyüklük taslanmamalı (Nahl 23) Kibir istenmeyen bir davranıştır (İsra 37)

78. Allah adil davranmayı, iyilik yapmayı ve yakınlara karşı cömert olmayı emreder; ve her türlü utanç verici hayâsızlığı, selim akla ve sağduyuya aykırı çirkinliği ve sınırları hiçe sayan taşkınlık ve azgınlığı yasaklar (Nahl 90)

79. Anne ve babaya iyilik et. Onlar yaşlandığında onlara üf bile deme. Onları azarlama (İsra 23, Lokman 14, Ahkaf 15)

80. Savurgan olmamalı (İsra 26)

81. Çocuklarınızı rızkınıza ortak olur endişesiyle öldürmeye kalkmayın! (İsra 31)

82. Sakın zinaya yaklaşmayın (İsra 32, Furkan 68) Zina edenler cezalandırılır (Nur 2, Nur 3) Kadının zina ile suçlanması için dört tanık getirilmeli (Nur 4) Dört tanık getirmeyenler yeminleşmeye çağırılır (Nur 6,7,8,9) Nur suresi 11-17 arası zina iftirası şiddetli bir şekilde yasaklanır. Nur 23’te kadına iftira edilmemesi tekrarlanır

83.

Hiçbir şey için, "Ben, yarın bunu kesinlikle yapacağım." deme. Ancak, "Allah'ın dilemesiyle yapacağım." De (Kehf 23,24)

84. Bir insan kendisine ait olmayan evlere, sahiplerinden izin almadan ve selam vermeden girmemeli (Nur 27 ve 28)

85. Mü'min erkekler, bakışlarını sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar (Nur 30)

86.

Ve de Mü'min kadınlara söyle, bakışlarını sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Doğal olarak görünmesi gerekli olanlar dışında, ziynetlerini açığa vurmasınlar. Örtüleri ile göğüslerini örtsünler (Nur 31)

Bu ayet hakkında bir yazı yazdım. Tartışmalı bir ayet olduğu için burada bu kadarına yer verdim. Bu ayetten başörtüsü emri çıkmaz. Bu ayet kadının cinsel bölgelerini örtmesi ayetidir. Kur’an’da başörtüsü emri yoktur

87.

Yakınlar dahi olsa insanlar şu üç (vakitte) yanınıza girmeden önce sizden izin istesinler: sabah namazından önce, öğleyin elbiselerinizi çıkarıp istirahata çekildiğiniz vakit ve yatsı namazından sonra (Nur 58)

88. Anne baba şirk koşmamız için bizimle mücadele ederlerse onlara bu konuda uyulmamalı (Ankebut 8, Lokman 15)

89. Eşler annenin vücudu gibidir deyip haram görmek yasaklanmıştır. Ayrıca evlatlıklar gerçek çocuklarımız değildir. (Ahzab 4) Evlatlıklar babalarına nispet edilerek çağrılmalı (Ahzab 5)

90. Peygamber eşleri Müslümanların anneleri olarak görülmelidir (Ahzab 6)

91. Mü'min kadınları nikâhlar da onları gerdeğe girmeden önce boşarsanız, onlara karşı iddet hesaplama hakkınız yoktur (Ahzab 49) Demek istenen kadın istediği ile istediği zaman evlenebilir. Herhangi bir süre beklemesine gerek yok

92.

“Ey Nebi! Eşlerine, kızlarına ve Mü'minlerin kadınlarına söyle, cilbablarını üzerlerine salsınlar. Bu, salma onların bilinmeleri ve eziyet edilmemeleri için daha uygundur. Allah, Çok Bağışlayıcı'dır, Rahmeti Kesintisiz'dir.” (Ahzab 59)

Burada kadınların dışarı çıkarken bir dış elbise giymeleri istenir. Burada kastın çarşaf vb. giysiler olduğu anlaşılmamalıdır. Evde giyilen rahat kıyafetlere nazaran bir dış elbise giyilmesidir.

93. Allah'ın rahmetinden asla umut kesilmemeli! Allah bütün günahları affedebilir (Zümer 53)

94.

“Ve Rabbiniz şöyle buyurur: "Bana dua edin ki ben de kabul edeyim! Bana kulluk yapmayı kendisine yediremeyenler, rezil rüsva olarak cehenneme girecekler.” (Mümin 60)

95. Bir kötülüğün cezası ancak ona denk bir kötülüktür. Kim de affeder ve barış yaparsa mükafatını Allah verir (Şura 40) Bir insan kendisine yapılan kötülüğün çok daha fazlasını karşı tarafa yapamaz.

96. insanlara zulmeden ve yeryüzünde haksız yere güç kullanıp saldırganlık yapan insanları azap beklemektedir (Şura 42)

97. Allah'ın ve Elçisinin önüne geçmek yasaklanmıştır (Hucurat 1) Bu ayette kastın ayetleri çiğneyip yeni hükümler tesis etmeye kalkışma şeklinde anlıyorum. Böylece Allah ve elçisi ikinci plana atılmış olacak. Günümüzdeki 2 milyon dini kuralın oluşu bu ayeti daha iyi anlamamıza katkıda bulunur.

98. Eğer fasık bir kimse, bir haber getirirse doğru olup olmadığını araştırın (Hucurat 6)

99. “Eğer Mü'minlerden iki grup birbirleriyle vuruşurlarsa, hemen aralarını düzeltin. Eğer ikisinden biri, diğerine saldırırsa, saldırgan olanlarla, Allah'ın emirlerine uygun davranıncaya kadar savaşın. Eğer böyle davranmaktan vazgeçerlerse o zaman adaletle aralarını düzeltin ve hakkaniyetli olun. Allah, haktan yana olanları sever” (Hucurat 9)

100. Hiçbir kişi ve zümre bir diğer kişi ve zümreyi alaya alıp hor görmemeli. Asla insanlar birbirini itibardan düşürmek için karalamamalı ve (kötü) lakaplar takarak yaralamamalı (Hucurat 11)

101. Kötü zandan şiddetle kaçınılmalı. İnsanlar birbirinin gizli saklısını da asla araştırmamalı ve birbirilerinin gıybetini etmemeli! (Hucurat 12)

102.

“Ne ki, "Sen bana annem kadar haramsın" diyerek eşlerinden ayrılanlar, ardından da söylediklerinden geri dönenler var ya: işte onların (keffareti) eşler birbirine yaklaşmadan önce bir köleyi özgür kılmaktır. Siz ancak böyle uslanırsınız. Ve Allah bütün yaptıklarınızdan ayrıntısıyla haberdardır. Fakat kim bunu bulamazsa, yine eşler birbirine yaklaşmadan önce peş peşe iki ay oruç tutar; buna güç yetiremeyen kimseye ise altmış yoksulu doyurmak düşer. Bu Allah'a ve Rasulü'ne imanınızın bir gereğidir; ve bunlar Allah'ın çizdiği sınırlardır. İnkar edenler için, acıklı bir azap vardır.” (Mücadele 3,4)

103. Allah ve İslam düşmanlarını can dostlar edinmemeli (Mümtehine 1)

104. Yapmadığımız / yapmayacağımız şeyleri söylemek nahoş bir davranıştır (Saff 3)

105. Ne mal ne çocukların kişinin gündeminden Allah’ı düşürmesine izin vermemelidir (Münafikun 9)

106. Boşanma hükümleri (Talak 1-7 arası)

107. Allah’ın helal kıldığını peygamber dahi olsa kendine haram kılamaz (Tahrim 1)

108. Her durumda yardım isteyeni azarlamamak gerekir (Duha 10)

109. Arkadan çekiştirmemeli, kaş göz hareketiyle alay etmemeli (Hümeze 1)

110.

“Hırsızlık eden erkek ve kadının ellerini, yaptıklarına karşılık kesin.  Bu Allah’ın öngördüğü bir caydırma yöntemidir. Zira Allah her işinde mükemmeldir, her hükmünde tam isabet sahibidir” (Maide 38)

Bu hükmün yanlış anlaşıldığına inanıyorum. Bu yüzden sitemde bu konu hakkında bir yazı yazdım. Burada kast edilen hırsızlığa neden olan ekonomik sistemin düzenlenmesidir. Bu ayeti somut el kesme olarak anlamıyorum. Ama öyle anlayanlar için de ayeti yazdım

Bu listede Kur’an’daki tüm emir ve yasaklara yer vermeye çalışsam da gözümden kaçmış ayetler olabilir. Bazı hükümleri bilinçli olarak yazmadım teknik konulara girdiği için. Örneğin boşanma ve miras konuları gibi. Bu hükümlere ayrıca bakmak gerekir. Bu yazıda amacım bu listeye uymanın bize yeteceğidir. İslam’a sonradan sokulmuş milyonlarca kural İslam’a ait değildir. Gözümden kaçırdığım hükümler olsa bile toplasanız 150 tane emir ve yasak yoktur. Kaldı ki yukardaki birçok maddeyle zaten uyum içerisinde yaşıyoruz. Genel ahlak ve erdem yasalarını Müslüman olmayanlar bile kabul etmekte. Dine var olmayan emir ve yasaklar eklemek Allah’ın dinini beğenmeyip yeni bir din oluşturma gayretidir. Fıtrata aykırı bu eklemeler daha sonra sapkın bir hayat tarzı oluşturmaktadır.


yukarı çık butonu