Arama Yap

  Boy Abdesti (Gusül) Nedir, Kur'an'da Bahsi Geçer Mi ve Nasıl Alınır?

Halk arasında boy abdesti olarak bilinen abdest insanların cinsel ilişkiye girdikten sonra alması gereken abdesttir. Abdest kavramı Farsçadan Türkçeye geçmiştir. Gusül kelimesi ise zaten Arapça yıkanmak anlamına gelir. Kur’an Abdest denilen dini bir temizlenme ritüelinden bahseder. Fakat Kur’an’da gusül abdesti diye bir ritüelden bahsetmez. Sadece cinsel ilişkiye girdiğinizde yıkanın der. Bu konuda detayları Kur’an’da bulamayan mezhepler kendilerince aşağıda belirttiğim farklılıklara düşmüşler. Kur’an bu konuda ne diyor verdikten sonra mezheplerin görüşlerine bakalım.
 

Siz Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız  zaman yüzünüzü, ellerinizi ve  dirseklere  kadar kollarınızı yıkayın  ve (ıslak) ellerinizle başınızı meshedin ve  bileklere kadar ayaklarınızı da (yıkayın ve /veya meshedin) Eğer cünüp olmuşsanız baştan ayağı temizlenin! Fakat eğer hastaysanız, ya da yolcuysanız yahut doğal ihtiyacınızı gidermişseniz veya kadınlarla birlikte olmuşsanız ve su da bulamıyorsanız, o zaman temiz bir toprağa yönelerek onunla yüzlerinizi ve kollarınızı meşhedin. Allah sizi zora sokmak istemez; fakat sizi pırıl pırıl yapmak ve nimetlerinin tamamını size bahşetmek ister ki şükredenlerden olasınız. (HAYAT KİTABI KUR’AN MEALİ- MAİDE, 6)

Siz ey iman edenler! Sarhoşken ne dediğinizi bilinceye kadar, cünüpken de –seyahat(gibi yıkanmayı güçleştiren haller) hariç- yıkanıncaya kadar namaza yaklaşmayın! Fakat eğer hastaysanız ya da yolculuk yapıyorsanız veya ihtiyaç giderdikten sonra yahut kadınlarla birlikte olmuşsanız ve üstelik su da bulamıyorsanız, o zaman temiz bir toprak alıp yüzlerinizi ve ellerinizi onunla meshedin! Unutmayın ki Allah tarifsiz bir affedicidir, eşsiz bir bağışlayıcıdır.  (HAYAT KİTABI KUR’AN MEALİ- NİSA, 43)

 

Gusülün sebepleri ve sayısı kaçtır?

Hanefi, Maliki, Şafi, Hanbeli = Cünüplük, doğum, hayız ve nifas, ölüm, Müslümanlığa girmek (Hanbeli)

Düzeltme: İslam’ın tek kaynağı olan Kur’an’da yukarıdaki sebepler yoktur. Bu sebepler mezhepler tarafından uydurulmuştur. Kur’an’a göre gusül baştan aşağı yapılan bir duştan ibarettir. Dini bir ritüel değildir ve cinsel ilişki sonrası yapılması istenir. Gusülün Kur’an’a göre tek sebebi vardır o da cinsel ilişki sonrası banyo yapmayan toplum ve bireylere temizlik bilincini kazandırmaktır.

Gusül abdestinin farzları kaçtır?

Hanefi=3
Maliki=5
Şafi=2
Hanbeli=5

Düzeltme: Kur’an’da guslün farzları diye bir ayet yoktur. Kur’an’a göre gusül bugün bildiğimiz anlamda banyoda yıkanmaktır. Abdest gibi dini bir yönü yoktur. Yukarıdaki farzlar da mezhepler tarafından uydurulmuştur. Ayrıca çok önemli bir noktaya dikkat etmenizi isterim ki farzlar Allah’ın mutlak yerine getirilmesi gereken emirleridir. Yukarıdaki farzlara bakarsanız Allah’ın mutlak emirlerinin sayısının farklı verildiğini görürsünüz. Nasıl olur da Allah’ın mutlak emirleri konusunda farklı rakamlar veriliyor? Bir mezhebe göre Allah’ın mutlak emri olan bir emir gördüğünüz üzere diğer mezhep için Allah’ın emri olarak görülmemekte. Bu farzları neye göre belirlemişler? Çok açık ki bir şeyler uydurulunca böyle farklılıkların çıkması kaçınılmaz oluyor.

Gusül abdestinin farzları neler?

Hanefi= ağıza su vermek, buruna su vermek, tüm bedeni yıkamak
Maliki= Niyet, bedeni yıkamak, vücudu ovalamak, gusül işlemlerinin arasını açmamak, el ve ayak parmaklarının arasını yıkamak
Şafi= Niyet etmek, Tüm bedeni yıkamak
Hanbeli= Niyet, Besmele (boy abdesti sırasında hatırlarsa farz, unutursa farz olmaz) ağıza su vermek, buruna su vermek, tüm bedeni yıkamak

Düzeltme: Yukarıdaki farzlar tamamıyla uydurma olduğu açıktır. Çünkü Kur’an’da Allah’ın emir ve yasakları net olarak görülmektedir. Yukarıdaki hükümlere göre Şafi mezhebi küfürdedir. Çünkü Allah’ın farzlarına uymamaktadır. Zaten yukarıdaki tabloya göre en az farz uyduran da Şafi mezhebi olmuş. Arapça gusül dediğimiz yıkanma işlemi yaparken niyet etmemiz gerekseydi Kur’an bunu söylerdi nitekim Hanefi mezhebinde farz olmadığı görülüyor. Bu da niyet olayının bile uydurma olduğunu bir kez daha gösteriyor. Kur’an farz bırakma yetkisinin yalnızca Allah’a ait olduğunu belirtiyor. Bu konuda bir yazı yazacağım için buna girmiyorum.

Mezheplerin diğer tartıştığı ve dine zam yaptıkları konular şöyle: Cinsel ilişkiye giren kimseler uyumak için abdest almalı mıdır, Sünnet olan gusüller nelerdir, diş dolgusu gusül abdestini engeller mi, lezzetsiz çıkan meni gusül gerektirir mi, ölüye dokunmak gusül gerektirir mi, çift cinsiyetli insanlarla cinsel ilişki gusül gerektirir mi vs. onlarca yanlış ve gereksiz hükmü İslam’a sokmuşlardır. Tabi ben bu mezheplerin İslam’dan farklı birer din olduklarını bilsem de toplumumuzun çoğunluğu bu mezhepleri İslam’ın mezhepleri sanmaktadır. Baksanıza diş dolgusu gusülü engeller mi gibi abuk sabuk sorular sorup cevap vermişler ve Kur’an’ın cinsel ilişkiden sonra duş alın emrini saptırdıkça saptırmışlardır. Mezheplerin ne denli sapkın sorularla uğraştığı da “çift cinsiyetli insanlarla cinsel ilişki gusül gerektirir mi?” sorusuna cevap aramalarından anlaşılıyor. Bu uydurma mezheplerle fazla zaman kaybetmeden Kur’an’ın bize anlattıklarına dönelim. Zira mezheplerin İslam’la bir ilgisi yoktur. Gusul hakkındaki sorular Kur’an temel alındığında çok basit birer cevaba dönüşür.

Gusül nedir?

Maide 6 ve Nisa 43 ışığında gusül bildiğimi anlamda tüm vücudumuzu yıkamaktır. Halk arasında Duş almak, ya da banyo yapmak dediğimiz yıkanma şeklidir.

Gusül niçin alınır?

Kur’an, cinsel ilişkiye giren insanların temizlenmesini istediği için guslü önerir.

Gusül ne zaman alınır?

Cinsel ilişkiden sonra alınır.

Gusül nasıl alınır?

Özel bir yöntemi yoktur. Gusül Arapça yıkanmak demektir. Yani tek yapmanız gereken vücudunuzu yıkamanızdır. Normal duş almak yeterlidir. Yok önce sağıma mı yok soluma mı su dökeceğim, yok kuru yerim kalsa olur mu gibi gereksiz sorularla Allah’ın emri sulandırılmaya çalışılmaktadır. Allah banyo yap diyor. Buradan anlamamız gereken her zaman nasıl duş alıyorsak öyle duş almamızdır.

Su bulunmazsa ne yapılabilir?

Normal hayatta su bulamama ihtimali çok çok zayıftır.  Kur’an’ın bu durumu açıklaması dahi Allah’ın gerekli konularda en detayına kadar nasıl indiğinin delilidir. Allah detayları vermez bu yüzden mezheplere ihtiyaç var diyen insanlara da güzel bir cevap oluyor. Allah gerekli olan tüm detayları verir. Eğer vermiyorsa demek ki onu insanoğlunun kararına bırakmıştır. Su yoksa temiz bir toprağa teyemmüm yapılır. Burada Allah bize usul öğretiyor. Çünkü her yerde temiz toprak da bulunmaz. Allah ayetin devamında “Allah sizi zora sokmak istemez; fakat sizi pırıl pırıl yapmak ve nimetlerinin tamamını size bahşetmek ister ki şükredenlerden olasınız.” diyor. Yani su yoksa temiz bir bez olur vs. çevrendeki temiz bir şeyle elimizi yüzümüzü temizlememizi istiyor, bizi zorlayıp çıkmaza sokmak istemiyor. Amaç temizlik.
 


yukarı çık butonu