Arama Yap
Celadet; Fikirlerin Direnci
Celadet bir duruş bir duygu bir fikirdir. Eksikliğinden dolayı kendimi tam bir insan olarak bile göremediğim bir kavram. Sözlük anlamı gözüpeklik, yiğitlikdir. Fakat arapçadan türkçeye çevirdiğimizde bu anlamları vermeyi bu kavrama karşı bir haksızlık olarak görüyorum. Celadet, bir fikir ve ideal uğruna kişinin hayatını taşın altına koymasıdır. Mücadelesinden bir an olsun geri kalmayan, ideali için bir an olsun mola verip dinlenmeyen insanlarda bulunan bir erdemdir. Celadet özelliğinin bulunduğu kişi fikrini gerçekleştirinceye kadar geceler uykusuz, gündüzler kısa, yollar hedefe götüren bir vapur. Celadeti olan insan dikenli yollardan geçer de ayaklarının kan içinde olduğunu amacına ulaştıktan sonra farkeder. Gözleri hedefinden başka her görüntüye kör. Celadet fikirlerin dirençle somutlaşan yüzüdür. Cemil Meriç yeni devir de yayınladığı bir yazısında celadet sahibi birinden bahsediyor.
"Mühim olan celadettir. Celadet son derece mühim. Aydınların ne derece tabansız olduğunu belirtirken söyledim. Necip Fazıl hakkında söylemiyorum bunu, Said Nursi hakkında söylüyorum. Bir müslüman mütefekkiridir ve başlıca özelliği celadettir. Belki onun gibi düşünenler çoktu Türkiyede;milyonlarca insan vardı. Fakat onların hepsi sindiler ve sustular. Said Nursi sinmedi ve susmadı. Bütün zorluğuna rağmen iktidara karşı koydu. Bir davanın savunmasını yüklendi üzerine. Artık burada muhim olan celadettir. Çünkü ferdi iman, şahsi iman, susan iman, şerle mücadele etmeyen iman,kendi evinde oturan iman hürmete layık değildir. Ali şeriati için gösterdiğim muhabbet de ondan. Bir fikir uğruna kafasını koydu adam. Said nursi de koydu. " (Cemil Meriç, Yeni Devir-Ocak sayısı)
Meriç'in kalemi bu ülkede sayılı kalemlerden, belki de en güçlüsü. Kelimeler onun düşüncelerini ifade etmek için adeta yarışıyor. Kalem onun elinde büyük bir güç. Ne güzel ifade etti celadeti. Susan iman, şerle mücadele etmeyen iman celadeti olmayan imandır. Tıpkı bendeki iman. Meriç'e göre bir fikir uğruna kelleyi ortaya koymak celadetti. Bir fikir uğruna tüm hücreler soluncaya kadar mücade etmek. Evet gerçek iman bu.
- Kur'an'a Göre Abdest Nasıl Alınır, Hangi Hallerde Bozulur?
- Salat-ı Tefriciye Nedir ? İslam’da Bir Karşılığı Var Mıdır?
- Kur’an’da Ramazan Bayramı Geçiyor Mu?
- Dinozorlar Niçin Kuran’da Geçmez? Kur’an İnsan Ürünü Mü?
- Aişe Validemiz Hz. Muhammed İle Kaç Yaşında Evlendi?
- Kur’an Kadınları Dövmeyi Emrediyor Mu? Nisa 34’ü Anlamak (Bölüm-2)
- Hz. İsa’nın Annesi Meryem Nasıl Hamile Kaldı?
- Hz. Muhammed Evlatlığının (Zeyd) Eşiyle Evlendi Mi?
- İslam Dininde 3 Defa Boş Ol Denildiğinde Boşanma Gerçekleşir Mi ? İslam'da Gerçek Boşanma Süreci
- Hz.Muhammed ve Sevr Mağrasındaki Yılan Hikayesi Doğru mu ?
- Ettahiyatü Şirk Midir? Peygamberimiz Namazda Ettahiyatü Duasını Okudu Mu?
- Kur'an'da Namaz Nasıldır? Namaz Hadisler Olmadan Kılınabilir Mi?